Erkenning voor het 'kruidenvrouwtje'

Mijn adviezen baseer ik op de orthomoleculaire voedingsleer. Hoofdgedachte is dat je met innemen van de juiste voedingsstoffen langer fit en gezond kunt blijven. Hiermee kun je het ontstaan van ziekten voorkomen of uitstellen en soms ontstane schade herstellen.

Tot op heden lijken er twee aparte werelden te bestaan op het terrein van de gezondheid. De Westerse visie is gericht op het bestrijden van symptomen van ziekten. Artsen zoals zij die kennen hebben medicijnen gestudeerd. Daartegenover staat, helaas wordt dat door velen als tegenhanger gezien, de functionele geneeskunde, waaronder de orthomoleculaire geneeskunde te plaatsen is. In plaats van het verminderen en draaglijk maken van symptomen, kijkt deze stroming naar de werking van het lichaam en de biochemische processen die zich daar afspelen. Vanuit de kennis van die processen worden mogelijk oorzaken van symptomen verklaard en met ingrijpen in voeding en leefstijl, wordt herstel nagestreefd.

Zoals ik al eerder benoemde in dit bericht, lijken deze twee werelden elkaar tegen te spreken of tegen te werken. Inzet van voeding en supplementen wordt vaak nog als onzin bestempeld.

Vanuit de visie die onder andere in de Ayurveda naar voren komt, is het ontstaan van een ziekte het gevolg van disbalans. Ayurveda betekent letterlijk ‘kennis of wetenschap van het leven’ en is een al eeuwenoude wetenschap welke nauw verbonden is met yoga. Disbalans als oorzaak van ziekte vind je ook in de functionele geneeskunde terug. Door verkeerde voeding, te weinig beweging, stress is het lichaam niet meer in staat alle noodzakelijke processen op de juiste wijze uit te voeren. Hierdoor worden bepaalde stoffen onvoldoende aangemaakt of juist te veel, kunnen deze niet worden verwerkt, opgenomen of juist afgevoerd waardoor gezondheidsklachten ontstaan.

Toch lijkt ook in de Westerse visie steeds meer de erkenning te komen dat ziekten met juiste interventie en leefstijl voorkomen en soms zelfs ongedaan gemaakt kunnen worden. Zo is er momenteel veel bewijs voor het omkeren van Diabetes Type 2 door leefstijlinterventie. Dit betekent erkenning voor een hele grote groep professionals die al decennia goede resultaten behalen, zoals orthomoleculaire artsen en natuurgeneeskundigen.

Vanuit de overheid is er aandacht voor Leefstijlgeneeskunde, eind 2019 is er 5 miljoen euro beschikbaar gesteld voor onderzoek [note] https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2019/12/06/vijf-miljoen-euro-voor-leefstijlgeneeskunde [/note]. Ook werken onder andere TNO en het LUMC samen in onderzoek hoe leefstijlinterventie een plaats te laten krijgen in de reguliere geneeskunde.

In dit filmpje van TNO wordt de ooraak van welvaartsziekten toegelicht en aangekondigd dat er geïnvesteerd gaat worden in onderzoek en onderwijs. In mijn beleving wordt letterlijk de deur open gezet om beide visies op gezondheid samen te voegen en kennis te bundelen. Laten we in ieder geval hopen dat dit zal gebeuren zodat kennis uit beide werelden op korte termijn kunnen leiden tot vitaler oud worden, verminderen van chronische ziekten en betaalbare zorg voor iedereen.

Covid-19 heeft uiteraard veel schade en leed veroorzaakt. Laat een versnelling van erkenning voor leefstijlinterventie een positief gevolg zijn. De hoeveelheden vitamine C, D en zink zijn vanaf het begin van de pandemie al niet meer aan te slepen. En daar is sinds de uitzending van Jinek op 1 mei 2020 resveratrol bijgekomen. Arts Peter van der Voort vertelde in die uitzending dat bij veel patiënten op de IC een verhoogd leptinegehalte door overgewicht werd waargenomen. Hoge leptinewaarden bevorderen het ontstaan van bloedstolsels en dat bleek een grote oorzaak van IC-opnames.

Volgens deze arts is een IC-opname wellicht te voorkomen door bij de eerste symptomen van Covid 19, resveratrol in te nemen gedurende een dag of 10. Resveratrol komt voor in de schil van rode druiven en blauwe bessen. Binnen mum van tijd was dit supplement niet meer te verkrijgen. Zal deze arts veel commentaar krijgen van zijn vakgenoten? Of zal dit een gunstig teken zijn dat leefstijl en voeding echt een serieuze plek in de gezondheidszorg gaat krijgen? Laten we het voor ons aller welzijn hopen.

Overigens is dit antioxidant natuurlijk niet de oplossing voor Covid-19 en het gebruik ook niet voor iedereen aan te raden. Voedingsdvies is maatwerk en uiteraard begint een goede gezondheid met gezonde voeding, beweging en verminderen van stress. Ondersteuning door een of meerdere supplementen kan soms heel nuttig zijn. Echter welke supplement voor wie en in welke hoeveelheden is maatwerk.

Mijn droom is dat deze twee werelden zich met elkaar gaan verbinden en elkaar gaan versterken. Dat de Westerse geneeskunde zich meer gaat richten op preventie en herstel en slechts waar noodzakelijk medicijnen inzet om symptomen te bestrijden. Dat er erkenning komt voor gezonde voeding en leefstijl en dat dat onderdeel wordt van de opleidingen van artsen. En wat ik vooral hoop is dat daarbij gebruik gemaakt zal worden van de enorme kennis die al beschikbaar is. Tot het echt zover is en de huisarts bij een consult aandacht gaat besteden aan voeding, kan ik je helpen met voor jou gezonde voeding en jou begeleiden bij aanpassingen in jouw leefstijl.

Heb je interesse, wil je meer weten? Neem dan contact met mij op via het contactformulier.