Orthomoleculair voedingsadvies

Natuurlijke, gezonde voeding en beweging is noodzakelijk om vitaal, gezond en gelukkig te blijven. Goede voeding bevat voedingsstoffen ofwel nutriënten zoals koolhydraten, vetten en eiwitten, ook wel macro nutriënten genoemd. Daarnaast zijn er ook micro nutriënten zoals vitaminen en mineralen. Een deel van deze nutriënten maken we zelf aan – mits de grondstoffen in voldoende mate aanwezig zijn – en andere halen we uit onze voeding. Hieruit wordt al duidelijk dat goede voeding een must is.

Iedereen is uniek

Het lichaam is een prachtig systeem, dat erop gericht is om te overleven. Ook van belang is de wetenschap dat ieder mens uniek is en passende voeding maatwerk is. Deze uitgangspunten staan centraal in mijn werkwijze. 

 

Helaas leren we, vreemd genoeg, niet of onvoldoende hoe ons lichaam werkt. Dat we gezond moeten eten, moeten bewegen en stress vermijden, dat weten we meestal wel.

 

Waarom is dat nou zo belangrijk en waarom werkt dezelfde aanpak bij een ander wel en bij jou dan weer niet?

 

Gebrek aan kennis en niet begrijpen wat ons lichaam probeert duidelijk te maken met klachten, heeft als resultaat dat we niet in staat om goed voor onszelf te zorgen. Hierdoor hebben we steeds vaker te maken hebben met chronische ziektes en gezondheidsklachten.

 
 

Welvaartsziekten en vitaliteit

Welvaartsziekten zijn bijvoorbeeld diabetes type 2, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, overgewicht en auto-immuunziekten.  Deze ziektes komen steeds vaker voor, net als allergieën, slechte huid, concentratieproblemen, zoals AD(H)D. Gelukkig ontstaat langzaamaan de erkenning dat voeding en leefstijl invloed hebben op onze gezondheid. Zie bijvoorbeeld de website van het Nederlands Innovatiecentrum voor Leefstijlgeneeskunde.

We worden ouder maar blijven niet langer gezond. Met andere woorden we leven langer en meer jaren met ziekten en gebruik van medicijnen. Dat is zorgelijk.

 

Dat kan anders: met de juiste voeding, leefstijl en eventueel slimme inzet van supplementen is balans te herstellen en gezondheid te verbeteren. 

Voeding, leefstijl en supplementen

In de orthomoleculaire voedingsleer wordt gekeken naar onderliggende oorzaken van gezondheidsklachten. De werking van de  processen in het lichaam en waar het mogelijk fout gaat, is het uitgangspunt. Door wijzigingen in voeding, beweging en eventueel omgaan met stress wordt disbalans in het lichaam aangepakt. Hierdoor kan het lichaam zich herstellen. Orthomoleculaire voedingsleer is evidence based wat betekent dat  aanpassingen die gedaan worden gebaseerd zijn op wetenschappelijke kennis.


Voeding, beweging en omgaan met stress beïnvloeden elkaar en worden in samenhang bekeken. Met kennis van gezonde voeding en yoga ben ik in staat aan alle aspecten met je aan de slag te gaan. Ik heb hierbij aandacht voor jou als persoon, de hele mens, omdat alles met elkaar samenwerkt. Dit wordt ook wel aangeduid als een holistische aanpak.


Soms kan het zo zijn dat door genetische aanleg, langdurige verstoring (stress, ziekte) of langdurig ongezonde leefstijl een disbalans of tekort is ontstaan. Het lichaam kan dit niet altijd oplossen met aanpassingen in de leefstijl alleen. Dan kan tijdelijke suppletie van bijvoorbeeld actieve vitaminen en mineralen nodig zijn.


Op basis van mijn ervaringen en in de jaren vergaarde kennis, neem ik jou graag mee op weg op jouw pad naar een gezonder en vitaler leven.


Heb je interesse of vragen? Neem vrijblijvend contact op.